7 παιδικές εμπειρίες που εξηγούν την έλλειψη σεβασμού προς τους γονείς, σύμφωνα με την ψυχολογία
Γιατί μερικά παιδιά μεγαλώνουν χωρίς σεβασμό για τους γονείς τους; Η ψυχολογία απαντά.

Δεν είναι μυστικό ότι οι παιδικές εμπειρίες μας διαμορφώνουν με ουσιαστικό τρόπο.
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όσον αφορά τις σχέσεις με τους γονείς μας. Αλλά τι συμβαίνει όταν κάποιος δεν σέβεται τους γονείς του; Είναι απλώς μια φάση ή υπάρχει κάτι πιο βαθύ;
Σύμφωνα με την ψυχολογία, ορισμένες παιδικές εμπειρίες μπορεί να οδηγήσουν σε αυτό το είδος αποσύνδεσης. Καμία ιστορία δεν είναι ίδια, αλλά υπάρχουν κοινά σημεία που επανεμφανίζονται στις πολύπλοκες οικογενειακές σχέσεις.
Σε αυτό το άρθρο, εξετάζουμε επτά βασικές εμπειρίες που συχνά εμφανίζονται στις αφηγήσεις ανθρώπων που δυσκολεύονται να σεβαστούν τους γονείς τους.

Ασυνεπής ανατροφή
Μια από τις κοινές εμπειρίες που αναφέρουν άτομα που δεν σέβονται τους γονείς τους είναι η ασυνεπής ανατροφή. Αυτό αναφέρεται σε ένα γονεϊκό στιλ που είναι ασταθές και απρόβλεπτο, με κανόνες και προσδοκίες που συνεχώς αλλάζουν. Αυτή η ασυνέπεια μπορεί να δημιουργήσει μεγάλη σύγχυση και ανασφάλεια στο παιδί.
Είναι σαν να προσπαθείτε να παίξετε ένα παιχνίδι χωρίς να ξέρετε τους κανόνες κι αυτό προκαλεί εκνευρισμό και άγχος. Όταν τα παιδιά μεγαλώνουν σε ένα τέτοιο περιβάλλον, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι μπορεί να αναπτύξουν έλλειψη σεβασμού προς τους γονείς τους. Η κατανόηση είναι το πρώτο βήμα προς την αλλαγή...
Συνειδητή διαπαιδαγώγηση και άλλα στυλ γονεϊκής ανατροφής
Έλλειψη συναισθηματικής επιβεβαίωσης
Συχνά η έλλειψη επιβεβαίωσης κάνει τα παιδιά να νιώθουν ότι δεν ακούγονται κι ότι οι γονείς του δεν τα καταλαβαίνουν.
«Όταν κάποιος συνειδητοποιεί ότι έχει ακουστεί βαθιά, τα μάτια του βουρκώνουν. Είναι σαν να λέει: "Δόξα τω Θεώ, κάποιος με άκουσε. Κάποιος ξέρει πώς είναι να είσαι εγώ"», έχει πει ο ψυχολόγος Carl Rogers και δείχνει πόσο σημαντικό είναι να νιώθουμε ότι μας καταλαβαίνουν.
Έλλειψη επιβράβευσης
Η συνεχής σύγκριση με άλλους και η απουσία επιβράβευσης υπονομεύουν την αυτοεκτίμηση των παιδιών.Σύμφωνα με τον Αμερικανό ψυχολόγο Abraham Maslow «αυτό που μπορεί να είναι ένας άνθρωπος, αυτό πρέπει να είναι», αλλά πώς να επιδιώξει κάποιος να φτάσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του όταν τον έχουν κάνει να νιώθει ανεπαρκής;
Γιατί κρίνουμε τους άλλους γονείς;
Υπερβολική κριτική
Η υπερβολική κριτική κατά την παιδική ηλικία δημιουργεί την αίσθηση ότι δεν είσαι ποτέ αρκετός. Αυτό το είδος ανατροφής διαβρώνει την αυτοπεποίθηση και συχνά οδηγεί σε αποστροφή και έλλειψη σεβασμού προς τους γονείς. Έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά που υφίστανται σκληρή λεκτική πειθαρχία είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν καταθλιπτικά συμπτώματα και προβλήματα συμπεριφοράς.

Απουσία ποιοτικού χρόνου
Ο σεβασμός χτίζεται πάνω σε μια βάση κατανόησης και σύνδεσης και για να γίνει αυτό απαιτείται χρόνος. Ο ποιοτικός χρόνος είναι θεμελιώδης για να δημιουργηθεί αυτή η αλληλεξάρτηση και κατανόηση.
Πώς η υπερπροστατευτικότητα επηρεάζει τα παιδιά μας;
Υπερπροστασία
Μπορεί να φαίνεται ότι η υπερπροστασία είναι ένδειξη αγάπης, αλλά μπορεί να οδηγήσει στο αντίθετο αποτέλεσμα. Όταν οι γονείς είναι υπερπροστατευτικοί, περνούν το μήνυμα ότι το παιδί δεν είναι ικανό να διαχειριστεί τη ζωή μόνο του. Η ψυχολόγος Diana Baumrind κατέδειξε ότι τα παιδιά υπερπροστατευτικών γονιών συχνά παλεύουν με την αυτοπεποίθηση και την ανεξαρτησία. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συγκρούσεις και έλλειψη σεβασμού.
Έλλειψη ενσυναίσθησης
Τέλος, η έλλειψη ενσυναίσθησης από τους γονείς μπορεί να αφήσει βαθιά σημάδια. Η απουσία συναισθηματικής κατανόησης μπορεί να βλάψει τη σχέση γονέα-παιδιού και να οδηγήσει σε απόσταση και έλλειψη σεβασμού. Η αναγνώριση αυτής της πραγματικότητας μπορεί να είναι το πρώτο βήμα για την επούλωση.
Οι επτά εμπειρίες που αναφέρθηκαν δεν αποσκοπούν στην απόδοση ευθυνών, αλλά στην καλλιέργεια κατανόησης και ενσυναίσθησης. Είτε αναγνωρίζετε τον εαυτό σας σε αυτές, είτε κάποιον που γνωρίζετε, να θυμάστε: ποτέ δεν είναι αργά να εξελιχτείτε ή να αλλάξετε τακτική αν είστε γονείς.
7 σημάδια ότι μεγαλώσατε από γονείς που είχαν πολύ λίγη ενσυναίσθηση
πηγή: geediting.com